Dit is hét moment voor de ggz om te investeren in e-health

Door het coronavirus is werken op afstand de nieuwe realiteit, ook voor de ggz. Maar behandelen op afstand, is niet zo eenvoudig: vastgelopen videocalls, cliënten die hun huiswerk niet maken of die hun aandacht niet bij de sessie kunnen houden. Wat zijn de grootste uitdagingen van het werken op afstand voor de ggz? En waarom is investeren in digitale oplossingen voor e-mental health juist nú zo belangrijk?

Wat is e-mental health?

E-health is de verzamelnaam voor alle toepassingen van digitale informatie en communicatie om de gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen en/of te verbeteren. E-health gaat over de hele zorgsector, maar de officiële benaming voor e-health in de ggz,  is e-mental health. E-mental health is nog volop in ontwikkeling.

Ggz online: de uitdagingen

Maar waarom kies je voor e-mental health? Het coronavirus zorgt voor uitdagingen, ook in de ggz. We spraken verschillende professionals en een ervaringsdeskundige uit de ggz en volgens hen zijn er een aantal zaken waar ze tegenaan lopen op dit moment:

1. Vastgelopen videocalls

Beeldbellen is een belangrijk onderdeel geworden in de dag van een ggz professional. Toch werkt het niet altijd even soepel: doordat je afhankelijk bent van internetverbinding, maar ook de technische kwalificaties van jouw laptop én die van je cliënt, komt het regelmatig voor dat een videocall vastloopt. Erg vervelend! Helemaal als het eenzijdig vastloopt, dus dat je het zelf als behandelaar niet doorhebt. Dat kan voor de nodige verwarring zorgen. Daarnaast zijn er cliënten die écht niet willen videobellen, dus die kun je op die manier helemaal niet behandelen. Het is daarom belangrijk om een goede online tool te hebben die een sessie kan aanvullen, of zelfs in sommige gevallen, volledig kan opvangen.

2. Aandacht erbij houden

Pakketjes die geleverd worden, rondrennende kinderen, blaffende honden, een kat die op het toetsenbord komt liggen of zelfs ouders die onverwachts op de stoep staan (terwijl zij de reden zijn voor de behandeling). Er zijn op dit moment ontelbaar redenen om de aandacht niet bij een behandeling te kunnen houden. Helemaal voor kleine kinderen is het lastig om zich te concentreren op een laptopscherm. Hoe houd je die aandacht dan wel vast? Door ze een optie te bieden voor e-mental health die ze gemakkelijk overal erbij kunnen pakken. Een iPad of telefoon is voor een kind toch interessanter dan een laptop. Ook voor volwassenen is het fijn dat ze op die manier makkelijker een rustige plek kunnen opzoeken.

3. Verschillende tools combineren

Op dit moment is het vaak nog een beetje behelpen. Dat betekent dat behandelaars gebruik moeten maken van verschillende tools om de juiste zorg te kunnen bieden. Een tool voor vragenlijsten, 1 voor videobellen, weer een andere voor thuiswerkopdrachten en het overige contact met de cliënt verloopt via de mail. Zonde! Het kost veel tijd en is onoverzichtelijk. Investeer in e-mental health die zoveel mogelijk alles-in-1 biedt. Daar heb je ook na de coronacrisis profijt van.

4. Techniek is te ingewikkeld

De techniek is voor sommige cliënten ingewikkeld, die krijgen een videocall gewoon echt niet aan de praat. Voor deze cliënten heb je dus een tool nodig die gemakkelijk in gebruik en overzichtelijk is.

5. Therapietrouw neemt af

Sommige cliënten zijn minder therapietrouw. Ze gaan lakser om met de afspraken of doen het thuiswerk niet. Het is voor een PTSS’er de uitgelezen kans om te vermijden. Maar er zijn ook cliënten die gewoon echt de opdrachten vergeten. Het is daarom handig om een mogelijkheid te hebben om de cliënt meldingen te sturen. Zorg er wel voor dat je ze niet te veel meldingen stuurt! Dat is juist vervelend natuurlijk.

6. Missen praktijkomgeving

Voor sommige cliënten is praten moeilijker, omdat ze niet in de vertrouwde omgeving van de praktijk zijn. Misschien zitten ze nu juist continu in een vervelende omgeving. Dat is een grote zorg. Als behandelaar heb je daar weinig invloed op. Wat je ze wel kunt bieden? Een vertrouwde online omgeving, waar ze veilig hun verhaal kunnen delen.

7. Papierwerk kwijt

Voor ggz-instellingen die nog niet met een online tool werken, blijft dit een lastige. Cliënten die een papiertje kwijt zijn of vergeten. En ook cliënten geven aan dat het veel fijner zou zijn om via een app op de telefoon te werken. Zodat ze altijd alles bij zich hebben en ook overal de thuiswerkopdrachten kunnen doen, ook onderweg bijvoorbeeld.

8. Volledige privacy

Kan je privacy 100% garanderen? Dat is iets wat veel behandelaars zich afvragen. Kies daarom écht voor een online tool die voldoet aan alle veiligheidseisen.

Waarom juist nu investeren in e-mental health?

De maatregelen versoepelen langzaamaan weer, maar wie denkt dat alles na Corona weer zoals vroeger wordt, heeft het mis. Nee, digitale oplossingen binnen de ggz zijn here to stay. De trend van digitalisering binnen de ggz werd al voor corona ingezet, maar kreeg de afgelopen periode gedwongen een enorme boost. E-mental health zal na corona een belangrijke rol blijven spelen. Zorg dus dat je nu je digitale middelen op orde hebt, zodat je hier ook in de toekomst van kan blijven profiteren.

Psyprotocol: e-health voor én door psychologen

Psyprotocol is een online tool ontwikkeld door en voor psychologen. De tool helpt bij het behandelen (en zeker ook het behandelen op afstand) in de ggz. Psyprotocol biedt:

  • Een online platform dat een solide basis geeft voor de behandeling. Loopt een videocall vast of werkt het niet? Of wilt je cliënt liever niet videobellen? Dan kun je de behandeling gemakkelijk online voortzetten. Je kan de protocollen online doorlopen en de cliënt eenvoudig thuiswerkopdrachten geven en nakijken;
  • De tool is geoptimaliseerd voor desktop, mobiel en tablet. Voor cliënten dus gemakkelijk erbij te pakken op elke plek en op ieder moment én zo houd je beter de aandacht van kinderen vast. Daarnaast hebben cliënten hun mobiel altijd op zak, dus opdrachten kwijtraken of vergeten zijn bij de sessie kan niet meer;
  • Protocollair en flexibel. Als behandelaar stel je zelf eenvoudig je behandeling samen door de opdrachten uit te kiezen waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn. Psyprotocol is de online vertaling van de bekende protocollen. Je kan deze protocollen als geheel doorlopen, maar je hebt als behandelaar ook de vrijheid om deze flexibel toe te passen. Het enige wat je nodig hebt naast Psyprotocol, is een programma voor het videobellen;
  • Eenvoudig in gebruik en overzichtelijk. De tool bevat een helder overzicht van theorie en huiswerkopdrachten per sessie en cliënt bij elkaar. Niet alleen voor de cliënt, maar ook voor jou als behandelaar dus heel overzichtelijk en makkelijk in gebruik;
  • De mogelijkheid om meldingen te sturen. De cliënt ontvangt de opdrachten op zijn/haar mobiel en kan zo de opdrachten uitvoeren. Opdracht vergeten? Dan kun je als behandelaar gemakkelijk een melding sturen. Ook krijg je een seintje als de opdrachten gemaakt zijn, zodat je direct kunt reageren. Je bent dichter betrokken bij de cliënt, zo neemt de therapietrouw ook toe;
  • 100% veilig. Psyprotocol voldoet aan alle AVG-regels. Je kunt cliënten dus geruststellen dat ze in een veilige online omgeving werken.

Met Psyprotocol investeer je in e-mental health die niet alleen oplossingen biedt voor nu, maar je hebt een online tool waarmee je ook in de toekomst de zorg kunt bieden aan je cliënten die ze nodig hebben. Het is geen oplossing, maar een investering in de toenemende behoeften om digitaler te werken.

Nieuwsgierig? Probeer Psyprotocol nu 4 weken gratis uit!

De ggz-protocollen die wij hanteren

Psyprotocol biedt 4 veelgebruikte behandelprotocollen aan:

  • Comet voor negatief zelfbeeld: een protocol die toepasbaar is voor cliënten met zelfbeeldproblematiek. Het protocol is gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Competitive Memory Training (COMET);
  • Comet Zelfbeeldtraining voor jongeren: geef als behandelaar een grote groep kinderen en jongeren meer zelfvertrouwen. Deze zelfbeeldtraining is toepasbaar bij onder andere stemmingsproblemen, gedragsstoornissen en angststoornissen;
  • Behandeling van langdurige slapeloosheid: gebaseerd op CGT-I (cognitieve gedragstherapie bij insomnie) voor de behandeling van cliënten met langdurige slapeloosheid;
  • Surfen op emoties: een praktische leidraad voor wie de Dialectische gedragstherapie (DGT-behandeling) bij jongeren wilt toepassen. Voor jongeren met een borderlinestoornis en andere emotieregulatiestoornissen.

Psyprotocol kun je één maand gratis uitproberen. Daarna doorgaan met ons online platform? Voor slechts €120,- per jaar heb je al een abonnement. Je betaalt een vast bedrag, ongeacht het aantal protocollen, sessies en/of cliënten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.